Je weet niet beter: die klachten horen bij je, het is nooit anders geweest. En de mensen in je omgeving hebben er ook last van. Het is een feest der herkenning als jullie het er over hebben. Want die ander heeft ook het gevoel dat de kilo’s er per dag bijgeplakt worden en dat het alleen maar meer wordt  terwijl je echt niet anders eet, sterker nog: je durft niet alles meer te eten en zeker niet teveel. Je huid die met het jaar dunner wordt, je nagels die niet meer lijken te willen groeien, die vermoeidheid iedere dag weer. Of die haargrens die met de knipbeurt verder naar achter lijkt te schuiven of de inhammen die groeien, dunner wordend haar… Of een allergische reactie ‘ineens’ of dat deze heftiger wordt. En dan nog dat buikje wat steeds meer ruimte inneemt. Dat shirt wat naar voren trekt, om je buik heen spant. Of die neerslachtige buien waarbij je je afvraagt: Is dit alles? Om maar niet te spreken over de meest bekende hormonale periodes: de puberteit, de overgang of de andropauze (mooi woord voor penopauze ?).

Maar ook vagere klachten: Altijd als je brood eet, krijg je een opgezette buik. Maar iedereen eet brood, dus jij ook. Of dat je de ene dag vermoeider bent dan de andere zonder een aanwijsbare reden. Of je hebt ineens last van eczeem of acné. Of vreselijke hoofdpijn of een migraine-aanval. Dat gevoel bij die kwaal die er – vaak altijd al – is maar die je negeert. Of zodanig dragelijk maakt dat het bij jouw leven hoort. Er komt een moment dat je de symptomen niet (langer) kunt of wilt negeren en dat je op zoek gaat naar de oorzaak er van.

Maar ook problemen omtrent zwanger worden, burn-out gerelateerde klachten, vermoeidheid, slaapapneu, pijn in je gewrichten of langer spierpijn na inspanning dan zou moeten, reumatische klachten, diabetes type II, te hoge bloeddruk, etc. Ook dat zijn redenen om eens een afspraak te maken om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.